1 winter
01 / 01

1 winter

Corporate Template

Read More
П'ятниця, 30 червня 2017 12:58

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

 

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

З нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми у Нікополі відбулося засідання круглого столу з питань координації дій з виявлення, ідентифікації та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, який проходив у приміщенні  міської ради. У заході взяли участь представники місцевої влади, громадських організацій, поліції, мобільної бригади соціально-психологічної допомоги та соціальних служб Нікополя.

Завідувач сектору у справах сімейної та гендерної політики обласного Департаменту соціального захисту Владислав Рахманов зосередив увагу присутніх на особливостях соціальної підтримки та встановленні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Про ситуацію стосовно торгівлі людьми в Україні на сьогоднішній день розповіла тренер громадської організації  «Промінь Дніпро» Ганна Браткова.

Також в ході зустрічі були висвітлені основні аспекти законодавства, що стосується торгівлі людьми та види підтримки і допомоги постраждалим. Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі.

 Проблема торгівлі людьми залишається болісною і для України. Складна економічна ситуація в країні, високий рівень безробіття та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу.

В міжнародній системі Україна визначена як країна - постачальниця жінок. Саме громадянки України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії. Як правило, експорт жінок з України здійснюється на світові ринки інтимного бізнесу – в Туреччину, Італію, Польщу, Іспанію, Німеччину, країни колишньої Югославії, Угорщину, Чехію, Грецію, Російську Федерацію, Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сполучені Штати Америки та інші країни.

 Поширена серед іншого й торгівля людьми з метою використання жертв торгівлі як донорів для трансплантації органів і тканин, а також для некомерційного рабства в таких формах як примусове заміжжя, примусова вагітність, фіктивне вдочеріння (усиновлення).

 Сьогодні на перший план виходять все нові сторони торгівлі людьми, а саме торгівля з метою примусової праці. Останнім часом, Міжнародна організація з міграції заявляє про те, що жертвами частіше стають українські чоловіки, що безпосередньо підтверджує поширення трудової експлуатації. Якщо говорити про основні країни призначення торгівлі людьми з України, то на першому місці залишається Росія, на другому - з дуже значним відривом іде Польща, а на третє виходить сама Україна як країна внутрішньої експлуатації, коли людей, громадян України, не вивозять за кордон, а перевозять, наприклад, із однієї області до іншої, відбирають документи і експлуатують у тій чи іншій формі.

 На жаль, Україна поступово починає ставати і країною призначення, тобто на її території експлуатують іноземців. Якщо говорити про тенденцію останніх років, то найбільше серед таких потерпілих громадян Молдови.

 Останнім часом у нашій країні багато робиться для запобігання торгівлею людьми. Слід відзначити, що Україна (як на міжнародному, так і на національному рівні) застосовує багатовекторний підхід до проблеми боротьби з торгівлею людьми. Як правило, це проявляється у поєднанні стратегій боротьби з торгівлею людьми як такою, боротьби з нелегальною міграцією та боротьби із міжнародною організованою злочинністю.

Однак, безпека українців в першу чергу залежить від них самих. Будьте обережні!

Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте до Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України за номером: (044) 374 37 85. Також в Україні діє Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501

 

Прес-служба міської ради

Read 2081 times

Ми у соц-мережах

Нікопольська міська рада
inform@nikopol-mrada.dp.gov.ua

Електрометалургів, 3, Нікополь, 53200, Україна

(0566) 68-03-00