Держпродспоживслужба застерігає!
На початку 2021 року в місці зареєстрований випадок на ботулізм, пов’язаний з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення, придбаної у невідомої особи в місці стихійної торгівлі. В 2019-2020 роках в м. Нікополі зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.
Ботулізм – важка інфекція. Вона швидко розвивається та без належної медичної допомоги може призвести до смерті.
Найчастіші причини ботулізму – вживання невипотрошеної в’яленої або копченої риби, консервації, яка пройшла недостатню термічну обробку або неправильно зберігалася. Майже всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, можуть містити спори збудника ботулізму. Ковбаснівироби та в’ялена риба забруднюються від погано вичищених кишок, забруднених рук або недостатньо вимитого посуду та інвентарю. Забруднення овочів, грибів, фруктів, при їх консервуванні у домашніх умовах, може виникнути при недотриманні правил їх миття та термообробки. Спори в безкисневих умовах (в герметично закритих банках консервів, у товщі шматка солоної або копченої риби, шинки, ковбаси) перетворюються на збудників ботулізму, які розмножуються та виробляють смертельну отруту - нейротоксин. Токсин потрапляє з їжею в шлунково-кишковий тракт людини, де всмоктується в кров і розноситься до нервових клітин, в яких викликає порушення обміну речовин.
Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають вже в першу добу після вживання неякісних продуктів – через 12-24 годин: серед них - температура, нудота, блювота, діарея. Далі розвивається характерна неврологічна симптоматика: «туман» та «сітка» перед очима, роздвоєність контурів предметів, опущення повік, порушення ковтання та речі, осиплість голосу, м’язова слабкість та «п’яна» хода, далі виникає гостра дихальна недостатність та зупинка дихання.Проте буває, що інфекція проявляється пізніше – через дві або навіть чотири доби. У будь-якому разі, слід негайно звернутися до лікаря для отримання специфічного лікування. Несвоєчасне звернення в рази зменшує шанси на одужання.
Аби уникнути захворювання, радимо виконувати наступні правила:
- не купувати продукції домашнього виготовлення в місцях несанкціонованої торгівлі: фруктових, овочевих та м’ясних консервів, солоної, в’яленої та копченої риби, в’яленого та сирокопченого м’яса тощо;
- під час виготовлення домашньої продукції ретельно стерилізуйте посуд, спеції та саму продукцію, очищайте сировину від забруднень. В домашніх умовах фрукти та овочі можна заготовляти тільки шляхом маринування або соління у відкритій для доступу повітря тарі. Консервування їх може здійснюватися лише шляхом стерилізації.
Виконання зазначених заходів вбереже вас та ваших рідних від небезпечного захворювання на ботулізм!
Відділ промисловості та розвитку малого та середнього бізнесу