ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
- не споживати продукти та напої протермінованого зберігання;
- не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневих вод тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов`язково звертати увагу на
терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.
При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) уникати контакту продуктів з грунтом та піском.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням!
МВН Нікопольських територіальних курсів ЦЗ та БЖД (Ш категорії) О. Е. Тізік